29 Haziran – 5 Temmuz 2015 Sayı 54

0
144

11665406_10153447233013620_7958666979175681323_n11659487_10153447230993620_6317728390659248893_n

“Kıbrıs’ın Bölünmüşlüğü Kader Değildir”

Birleşik Kıbrıs-İki Toplumlu Barış İnisiyatifi 30 Haziran Salı akşamı 19:00’da ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde Kıbrıs’ta 1958, 1963 ve 1974’te hayatını kaybedenleri anmak amacıyla “Geçmişin Suçsuz Kurbanları” adlı bir etkinlik düzenledi.

Etkinliğe Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların yanı sıra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de katıldı.

Etkinlik, iki toplumlu koronun seslendirdiği şarkılarla başladı.

“Suçsuz Kurbanlar” anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından da Kıbrıs’ta yaşanan olaylar sırasında ailesinin büyük bir bölümünü kaybeden Hüseyin Akansoy ile 10 yaşında ölümden dönen Petros Supuris birer konuşma yaparak duygularını aktardılar.

Etkinlikte inisiyatif adına ise 2015 Avrupa vatandaşlık ödülünü alan Takis Hadjidimitriu ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Vedat Tek konuştu.

Tek, iki toplumun geçmişte çok acılar çektiğini ancak geçmişin geride kaldığını, önümüzde geleceğin bulunduğunu söyledi.

Vedat Tek, “bizler buraya unutmak için değil, aksine yaşananlardan ders almak için geldik. Kıbrıslı Rumlar ve Türkler olarak adamızda bir daha böylesi bir trajedinin olmaması için, çocuklarımıza kin ve düşmanlık aşılamamak için buradayız” dedi.

Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünün kader olmadığını vurgulayan Tek, adada esen değişim rüzgarlarının bedenlerde ve zihinlerde hissedildiğini kaydetti.

Etkinlikte son olarak Rum şair Hristos Hadjipapas “Geçmiş’in Kuyuları” adlı şiirini okudu.

http://www.brtk.net/?video_post=kibrisin-bolunmuslugu-kader-degil

 

 

Untitled-1

Yeni  hükümet kurulması çalışmalarını yürütenler,   hükümetin yol haritası olacak olan hükümet programı taslağını hazırlamış  olduklarını  ve koalisyon pazarlıklarının esasını bu programın oluşturacağını  belirtmektedirler.

Bizler için de önemli olan  kurulacak  hükümette kimlerin yer alacağı, kimin hangi bakanlığa getirileceği değil,  bu hükümetin halkımızın ve çalışanların yaşam kalitesini ileri götürmek için neler yapacağıdır.  Bu açıdan baktığımızda içinde bulunduğumuz bu dönemde halkımızı ve çalışanları yakından ilgilendiren ve yaşamlarını olumsuz etkileyen önemli konulara bir kez daha vurgu yapmak istiyoruz. Kurulacak olan hükümetin programında bu konulara ne kadar önem verildiği sendikalar olarak bizleri yakından ilgilendirmektedir.

1- Anayasal bir hak olan sendikalaşma hakkı maalesef ülkemizde sadece kağıt üzerindedir.  Kamuda % 33 olan sendikalaşma oranı  özel sektörde %5 gibi korkunç bir orandır.  Çalışanların  ekonomik açıdan hak ve menfaatlerinin korunması, geliştirilmesi,   iş güvencesi ve can güvenliği  açısından sendikalaşma  hayati önem taşımaktadır. Kurulacak olan hükümetin programında bu konunun yer alıp almadığı veya nasıl yer aldığı sendikalar olarak bizleri yakından ilgilendirmektedir.

2- 2011 yılında yürürlüğe giren ve Kamuda çalışanlar arasında çok büyük bir ayrımcılık ve adaletsizlik yaratan “Göç Yasası” olarak nitelendirdiğimiz 47/2010 sayılı Kamu Çalışanlarının Aylık  (Maaş ve Ücret) ve ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası kanayan  bir yara olarak ortada durmaktadır. Bu yaranın bir an önce kapatılması gerekmektedir. Yeni Hükümetin  programında bu adaletsizliğin ortadan kaldırılmasına yönelik nasıl bir düzenleme yapılacaktır.

3- Son iki yıl içerisinde TL’nin  döviz  karşısında % 55  oranında değer kaybetmesiyle ve hükümetlerin uygulamış olduğu yanlış ekonomi politikaları sonucunda  halkın alım gücünde büyük bir gerileme  yaşanmıştır. Bu durumdan tüm emekçi kesimler  etkilenmiş , özellikle asgari ücretle çalışanlar ve diğer  dar gelirliler açlık sınırı altına gerilemiştir. Kurulacak olan hükümetin programında  halkın alım gücünü korumak ve yükseltmek için ne gibi tedbirle öngörülmektedir.

Yeni kurulacak olan hükümetten  yukarıda belirttiğimiz sorunların çözümüne  yönelik somut adımlar bekliyoruz. Bizler KTAMS, KTÖS ve KTOEÖS olarak sorunlara çözüm üretme becerisi olmayanların hükümet etme hakkı olmadığını vurgulamak isteriz.

 

Çalışmalarımız / Toplantılarımız

29 Haziran Pazartesi günü 11:00’de Dünya Sendikalar Federasyonu DSF üyesi Kıbrıslı Emek Sendikaları KTAMS’da toplandı.

1 Temmuz Çarşamba günü 10:30’da Yönetim Kurulu toplantımız gerçekleşti. Gündem:1-Muhtemel eğitim/öğretmen sorunları 2-Teknik Kurul Çağrısı 3-Çalıştay Sonuçları 4-Bilgilendirme

2 Temmuz Perşembe günü 10:00’da Eğitim Bakanlığında Teknik Kurul Toplantısı gerçekleşti.

Gündem:
1- Ortaokullar ile Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme, Sınav Tüzüğü”nde eklenmesi ve/veya değiştirilmesi öngörülen maddeler hk.

2- Öğretmenler Sınav (Değişiklik) Tüzüğü”nde eklenmesi ve/veya değiştirilmesi öngörülen maddeler