Koordinasyon Ofisini Reddediyoruz

0
366

17 Haziran akşamı Reddediyoruz Platformu öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşe binlerce kişi katıldı, Lefkoşa sokakları ‘koordinasyon ofisini reddediyoruz’ sloganı ile inledi. Dereboyu Citroen Işıklarından Cumhurbaşkanlığı sarayına, ardından Meclis önüne yüründü.

159158

Reddediyoruz Platformu adına Zeki Çeler’in Cumhurbaşkanlığı önünde okuduğu açıklamada, Akıncı’nın toplumun endişelerine kulak tıkamayarak, Koordinasyon Ofisi Anlaşmasını Anayasa Mahkemesi’ne göndermesinin toplumsal barış ve huzura önemli bir katkı yaptığı belirtilerek, zeytin dallarından yapılmış çelenk sarayın kapısına bırakıldı.

189153

Sloganların şarkılara karıştığı eylemde, Meclis’te anlaşmaya onay veren 27 Milletvekilinin isimleri tek tek okundu, milletvekilleri için “reddediyoruz” diye bağırıldı.

149133

Reddediyoruz Platformu’nun Cumhurbaşkanlığı önünde okunan basın açıklaması ise şöyle:

13 Haziran Pazartesi akşamı, günlerdir süren eylemlerimizin ardından hükümet kanadında yer alan milletvekillerinin gençliğin sesine kulak vererek anlaşmayı onaylamayacağını umut ediyorduk. Gün boyunca kendilerine “bir damla onur” diye seslenerek, kendi kendimizi yönetme hakkımız doğrultusunda, biraz irade sahibi olmalarını umut ettik. Fakat Genel Kurul sırasında, anlaşmadaki sıkıntıların farkında olduklarını belirttikleri halde, hükümet yetkilileri, o akşam halkın sesine kulaklarını tıkadı ve alelacele meclise getirdikleri yasayı, gece geç saatlerde onaylayarak, hayatları boyunca unutamayacakları, unutturmayacağımız bir yanlışa imza attılar.

125132

Tam da bu noktada, Pazartesi akşamı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ülke gençliği ve halkın önemli kesiminin anlaşma ile ilgili hissettiği rahatsızlığa kayıtsız kalmayarak, Meclis Başkanı Sibel Siber’i araması ve süreci aceleye getirmeme çağrısı yapması, başta eylemlilik halinde bulunan gençler olmak üzere, toplumumuzun genelinde olumlu bir adım olarak karşılanmıştır. Tamamen meşru ve haklı taleplerle, birçoğu hayatında ilk kez meclis önünde protesto gerçekleştiren gençler, Hükümet tarafından görmemezlikten gelinmeye çalışılırken, Cumhurbaşkanı tarafından dikkate alınmış olmaları, toplumumuzun seçilmişlere güveninin daha fazla sarsılmaması anlamında önemli bir adımdı.

Cumhurbaşkanı’nın kaygısı sonucu 14 Haziran Salı sabahı Meclis’te temsil edilen siyasi parti başkanlarına Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı davete Başbakan’ın icabet etmemesi, halka karşı yapılmış saygısızca bir harekettir. Hele de söz konusu toplantı, bu ülkenin geleceğini yakından ilgilendirecek bir yasayken, Başbakanın buna kayıtsız kalabilmesi hem bugünümüz hem de geleceğimiz için ciddi şekilde kaygı vericidir.

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığındaki toplantı sonrasında hükümet ortaklarından Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın yapmış olduğu açıklamalar,  kendi kendini yönetmek ve geleceği hakkında söz sahibi olmak gibi meşru taleplerle eylem yapan platformumuz ve platform üyesi gençler tarafından tepki ile karşılanmıştır.

Bu sabah itibari ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kendisine onay için sunulan ve onun bir parçası olan protokolü Anayasa Mahkemesi’ne göndermesi ülke tarihimiz ve geleceğimiz için tarihi bir adımdır.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Anayasa’nın kendisine vermiş olduğu hakları kullanmış ve protokolün tamamının ve özellikle 1’inci, 2’nci, 3’üncü, 4’üncü ve 7’nci maddelerinin Anayasa’ya uygun olup olmadığı konusunda karar vermesini talep etmiştir. Reddediyoruz platform olarak, toplumsal ve geleceğimizi ilgilendiren bir konuda, Cumhurbaşkanı’nın sesimize kulak vermesi ve hukuk çerçevesinde haklarını kullanarak Anayasa’dan görüş istemesinden ötürü duyduğumuz memnuniyeti dile getiriyor, toplumsal barışa yaptığı bu katkıdan ötürü Cumhurbaşkanlığı makamına zeytin dallarından yapılan bu çelengi bırakıyoruz.

Reddediyoruz Platformu:

Halk Sanatları Derneği (HASDER) , HASDER Gençlik Kulübü, Akçay Kültür Sanat Derneği (AKDER), Gençlik Merkezi Birliği, Lefkoşa Folklor Derneği (FOLKDER), Göçmenköy-Taşkınköy Kültür Derneği (Göç-Taş), Gençlik Kampları Gönüllü Liderleri, Kıbrıs Havaları Derneği, Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği (GÜKAD), “Kalavac Yerel Değerleri Yaşatma Derneği (KAYED), KAYDER, Akdoğan Fikir Sanat Atölyesi (AFSA), Mesarya Kadınları İnisiyatifi, Tabipler Birliği, Eczacılar Birliği, Yeşil Barış Hareketi, Biyologlar Derneği, Toparlanıyoruz,  BARAKA Kültür Merkezi,  Dikmen Gençlik Merkezi (DİGEM),  Alayköy Folklor Derneği, Dördüncü Duvar Düşünce Derneği, Lefkoşa Folklor ve Gençlik Merkezi (FOGEM), Güzelyurt Sanat Derneği (GÜSAD), Güzelyurt Atılımcı Sanat Derneği (GASAD), Sevgi Çiçeği Derneği (SEÇDER), Kıbrıs Halk Dansları ve Sanat Merkezi, Özgür Adımlar Kültür Sanat Derneği, Güzelyurt Kültürel Mirası Yaşatma Derneği, Toplumcu Demokrasi Partisi,  TDP Gençlik Örgütü,  TDP-Tocek, Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), BKP Gençlik Meclisi, BKP Kadın Meclisi, Cumhuriyetçi Türk Partisi Gençlik Örgütü (CTP-G.Ö), Bağımsızlık Yolu, Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), YKP-Fem, Tango Cyprus, Devrimci Komunist Birlik, Boran Kültür Merkezi, Üretim Merkezi, Kuir Kıbrıs, Mağusa İnisiyatifi, EMAA, MAGEM, Feminist Atölye (FEMA), Dayanışma, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı, Kıbrıs Türk Demokrasi Derneği, Kıbrıs Pir Sultan, Feminist Öğretmen İnisiyatifi, Lefkoşa Sanat Tiyatrosu (LST),  Çağ – Sen, Türk-Sen, KTAMS, DAÜ-SEN, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), EL-SEN, Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ve Sendikal Platform.