Düşünce ve İfade Özgürlükleri Engellenmeye Çalışılan Akademisyenlerin Yanındayız

0
98

Türkiye’de barış talep ederek ve savaş politikalarına karşı olduklarını belirten 1128 akademisyen, 2015 yılında “Barış İçin Akademisyenler topluluğu adı altında  “Bu suça ortak olmayacağız” başlığı ile bir bildiri yayınlamış ve bunu kamuoyu ile paylaşmışlardır.

Bu bildirgenin yayınlanmasından iki yıl sonra AKP Hükümeti bu bildiriyi imzalayan 375 akademisyene OHAL kapsamında soruşturma başlatmış, bu soruşturma kapsamında 341 akademisyeni işten çıkarmıştır. OHAL sürecinde toplamda 40260 eğitimci görevlerinden alınmıştır.

AKP Hükümeti 341 kişiyi işten atmakla yetinmemiş, son olarak İstanbul Cumhuriyet Savcılığı aracılığı ile bildiriye imza koyan tüm akademisyenlere terör eyleminde bulundukları iddiası ile 7,5 yıl hapis istemi ile dava açmıştır.

Türkiye’de OHAL ve KHK’lar nedeniyle halen akademisyenler tutuklanıyor, ihraç ediliyor veya var olmayan suçlamalarla mahkemede yargılanıp, yıldırılmaya çalışılıyor.  Örgütlü mücadeleye darbe vurmak isteyen AKP Hükümeti, tüm devlet olanaklarını kullanarak eğitimcileri “BİAT” etmeye zorluyor.

KTÖS, KTOEÖS ve DAÜ-SEN olarak bizler her zaman olduğu gibi bugün de;

Savaşa karşı BARIŞI,

Hukuksuzluğa karşı ADALETİ,

Baskılara karşı ÖZGÜRLÜĞÜ ve DEMOKRASİYİ savunmaya devam edeceğiz.

 

Bu çerçevede ETUCE’a üye Avrupa’daki eğitim sendikaları ile birlikte İstanbul’daki mahkemeyi yerinde izleyerek,  Eğitim-Sen ve akademisyenler ile dayanışmamızı gösterdik.

KTÖS, KTOEÖS ve DAÜSEN olarak “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisi nedeni ile evrensel bir hak olan düşünce ve ifade özgürlükleri engellenmeye çalışılan akademisyenlerin yanında olduğumuzu bildiririz.

Saygılarımızla

 

Emel Tel                                   Selma Eylem                                          Tarık Timur

KTÖS Başkanı                          KTOEÖS Başkanı                                   DAÜ-SEN Başkanı